易攝網

查看: 13351|回復: 9

香港人係澳門開銀行戶口

我想問呢..
係咪帶身份證 & 香港既住址證明 & 錢就ok?
我打算開中銀 或 匯豐銀行...我想問邊間比較方便?
同埋要帶幾多錢開?

開中銀就澳門使用方便...

唔係到撳機時先知匯豐無幾多櫃員機會提供受務就~~~~
同時入數都係中銀易, 分行多有位走啦!

反之... 對港人來講佢本身都多數有香港既銀行戶口, 變o左唔係問題了!!
原帖由 eriklai 於 2011-9-29 03:32 PM 發表
唔係到撳機時先知匯豐無幾多櫃員機會提供受務就~~~~
同時入數都係中銀易, 分行多有位走啦!

反之... 對港人來講佢本身都多數有香港既銀行戶口, 變o左唔係問題了!!

轉帳黎香港係咪當做匯款?
開澳元戶口 定係 港元戶口 ?
我見2樣錢係澳門都係一樣甘用

前者唔肯定, 因為我唔係做銀行o既...

但係你都可以用呢邊o既提款於係 HK 撳機但會收手續費, 反之亦言!

而開戶係港幣澳門幣都可以開o既, 好多人都係咁, 因為澳門就係兩樣都行也!
我想問你係咪係係澳門做野?
因為據我所知..非本地(澳門)居民係銀行開戶係要出示藍咭(work permit) 同 contract...
原帖由 nowax 於 2011-9-29 04:04 PM 發表
我想問你係咪係係澳門做野?
因為據我所知..非本地(澳門)居民係銀行開戶係要出示藍咭(work permit) 同 contract...

唔係呀...我只係想開個戶口方便賣野果陣可以俾澳門既師兄入數渣
原帖由 魚皮餃 於 2011-9-29 04:07 PM 發表

唔係呀...我只係想開個戶口方便賣野果陣可以俾澳門既師兄入數渣

oh..咁難搞d喎...不過你都可以聯絡下銀行..係澳門..我建議你開中銀 BOC/大西洋BNU...中銀入數易..大西洋ONLINE BANKING方便...

兩間銀行網址你可以去CHECK下..

http://www.bocmacau.com/

http://www.bnu.com.mo/
澳門開戶口要藍咭/行街紙.....同埋澳門的地址證明.....你就咁開多數開唔到
原帖由 nowax 於 2011-9-29 04:12 PM 發表

oh..咁難搞d喎...不過你都可以聯絡下銀行..係澳門..我建議你開中銀 BOC/大西洋BNU...中銀入數易..大西洋ONLINE BANKING方便...

兩間銀行網址你可以去CHECK下..

http://www.bocmacau.com/

http://w ...

似乎中銀方便d...

服務名稱
儲蓄存款
服務特點
1. 儲蓄存款賬戶幣別:包括澳門幣、港元、人民幣、美元、英鎊、澳洲元、新西蘭元、歐羅、加拿大元、瑞士法郎、日元、新加坡元等多種貨幣;
3. 澳門幣戶、港元戶及人民幣戶可申請中銀卡三幣通,卡內可同時設有澳門幣、港元及人民幣賬戶,可於本澳、香港及內地提取現金或消費;
6. 澳門幣戶、港元戶為每半年結息一次;外匯寶戶為每月結息一次。
適用對像
本澳居民、香港居民、中國公民或在本澳投資、工作的外國公民均可申請開立儲蓄存款賬戶。人民幣存款需按人民銀行的規定辦理。
提交文件
3. 香港居民:有效身份證明文件、地址證明。
溫馨提示
1. 儲蓄存款起存金額為MOP/HKD100;外匯寶起存金額除日元為1,000外,其餘均為10元該種貨幣;
2. 賬戶餘額低於MOP/HKD1,000,且連續一年沒有交易,將每半年收取不動戶費用
仲有澳門商業銀行都可以選擇,香港居民開戶只需香港地址証明、香港身份證就可以開戶。

本人已開到該行戶口,但每個月一定要Keep $500--,如不夠$500就會每個月收$20服務費。
但提款卡可以在開戶時要求寄去香港地址(特殊情況),以掛號形式寄出,十個工作天提款卡會到手,要收$25掛號費。

www.bcm.com.mo