易攝網

返回列表 發新帖
樓主: ieongwaifong

[出售] 留回自用

回復 #2 leon18lee 的帖子

CANON 5D係CHECK唔到快門數,可以RESET
好似好正咁,幫你PUSH
原帖由 NAMDO 於 2012-8-2 02:52 PM 發表
ching 大家都係discuss 下,
dcfever所講o既都係用家o既感覺,
每人背景都唔太一樣,
有d人械材先決,有d人知足常樂
唔同心態,唔同睇法
take it easy~

我都係discuss下
不過師兄們反應比較強烈姐
我部500D用左咁耐一早想換,
見到,嘩~5D系統7000$都唔到,未去搵下資料羅
不過佢年齡有返咁上下,技術上有D野係無我都一早知,係唔知畫質點樣
忽然見到來自 relo @ 2010-10-05的評價
9) 5年前既相機影出黎既 相質 只係比 500D 差好少
1) 最重要係解像度(細節描寫)比500D稍低, 但如果縮至80%睇都唔見架啦....

我唔知佢中唔中肯,不過我就比佢句野嚇左一野
我想換機都係因為家陣部對暗光太悲劇,我當然好主觀關懷 ISO表現
咁就引起左各位師兄的不甘情緒,我對此表示抱歉

我D窮困學生哥無本事班部FF返黎自己試,未多D上黎問下比人插下羅,都學到野嫁
引起大家不愉快我再次表示抱歉
原帖由 禾七臣 於 2012-8-2 07:45 PM 發表

我都係discuss下
不過師兄們反應比較強烈姐
我部500D用左咁耐一早想換,
見到,嘩~5D系統7000$都唔到,未去搵下資料羅
不過佢年齡有返咁上下,技術上有D野係無我都一早知,係唔知畫質點樣
忽然見到來自 rel ...

你在網上用玩家的用後感斷章取義,真係比較難解釋比你聽,因為每個人都唔同,不過我相信大把份既師兄都會認為5D比較好既(單純畫質或ISO來比較),
真係好難同你解釋5D的優勢,建議你真係去搵把5D試用一下,
而且2部定位不同的相機,一部是APS-C,一部是FULL FRAME,
一部生命週期大約3~4年既機(5D系列),而一部是不到1年不到就會換代的機來計算,從何比較新舊?
再者小弟孤陋寡聞,還是頭一回聽人用500D和5D比較!!!當然要說便攜性來說,5D拍馬都追不上500D~!
要說(畫質,ISO)比較,小弟自己並沒有真實或較科學的計算方法,單憑本人肉眼來看,就覺得5D較好,
如果師兄你有較詳細既數據或評測結果,希望你不吝賜教!

PS:還是那一句,搵巖自己既相機就夠了,千萬不要人云亦云。
要說讓我不甘,倒不如說讓我疾首。
你應該比我年輕得多!不要像我一樣做一個不學無術的人!!
其實最好多D睇相, 多D接觸就係最好答案, 我係國內網睇一個高人用7D加大白影出黎既相, 真係以畫論質, 同埋景深, 最令我印像深刻既就係同我身邊既5D朋友影出黎既相, 根本係一睇就睇得出分別. 確實論功能, ISO操控性, 7D同5D根本無得比, 但如果你係一個畫質需求既人, 答案係顯而易見的, 更何況係500D.