易攝網

查看: 14256|回復: 138

請各位師兄師姐小心這個無道德無誠信的人~!@

請各位師兄師姐小心這個無道德無誠信的人~!@

昨日朋友睇到呢個貼,
http://www.ecpz.net/viewthread.php?tid=121223&highlight=%2B%B7R%AD%7D%A5%CD
由於他不在澳門,就託小弟去買支NIKON 28MM 2.8G
本人在8100:17分根據上述網頁的電話,SMS去給「愛迪生」,以下為我地的SMS記錄,麻煩大家睇睇。

本來,凌晨本人沒有及時回覆,鏡頭先出售予給別人無可厚非。但下午「愛迪生」主動找本人,詢問是否要鏡頭,期間我亦搞錯售價,經致電給「愛迪生」後才弄清楚,是買入價的8.5折出售,但強調支鏡是5900MOP購入,按那個價錢再打8.5折。

當時我立即致電本人的朋友,得到其確定要買鏡頭後,再立即致電「愛迪生」明確表示要支鏡,並表示由於現金不足,需要到8月2日中午才進行交收;「愛迪生」明確在電話中表示無問題。

誰知道過不到十分鐘,「愛迪生」發來短信指已出售鏡頭。

本人認為「愛迪生」的行為不可接受!假如是次出售鏡頭的過程是在有第三方見證下進行,本人可以以民事訴訟的方式去對「愛迪生」進行索償!
不明白現時有部分澳門人居然變到可以不講任何道德和誠信,唯利是圖;有這樣的人在易攝網中,對易攝亦不是一件好事!有這樣的人在社會,對社會亦不是一件好事。

「愛迪生」先生,雖然你可能未出社會工作,又或是在社會工作時間尚短,但本人敬告你,若你不加改正,你的道德和品行將會成為你日後發展的最大阻礙!希望你好自為自。

最後要和愛迪生」先生說的是,本人只是協助朋友購買鏡頭,是受了你的氣而將整件事公告出來,此事與本人的朋友無關。你的手機號碼,是你自己公佈在網頁上的;你現時手上有我電話,但假若有任何人以任何方式透過電話對本人造成困擾,本人立即打993報司警求助。

「愛迪生」先生,請自重!
算啦,這些情況久吾就出現,我都不只一次遇到,睇開d
還有,溫馨提示,請將圖上的電話號碼塗抹,免得有手尾跟。
飛機常有,公開人D同自己ge 電話號碼就唔恰當,另外此類討論是否應當轉移至吹水爆料區?
多謝各位提醒,個電話係佢自己公開的,佢的貼就有...
其實我覺得無咩大不了...人地賣家..有權選擇賣給誰.
我今日都比人放飛機,本來約好今晚十點半交收,七點幾先話有其他人出高過我,轉賣其他人。不過我認為無所謂啦,話吾定,下次找到更好的。
圖片有顯示電話,所以刪除了圖片
我以前都遇到部筍野,約左幾日,我都留意到個賣家繼續問其他人,佢發覺自己好似放平左,到約定日子GE時間前一個中同我講放左比個"親戚"喎~

回復 #6 靖少_KING 的帖子

下,師兄,如果日後有人咁同你做生意,明明同你做左口頭誠諾,跟住就反口,你會吾點睇先??

吾係話說選擇買家的問題,而係個人誠信同道德問題,師兄,係兩個吾同的問題,敬請留意
大事化小吧!不要像對面海D人,小事化大,無事生非,講真,我之前都有相同糟遇,不過角色倒轉,第一個放飛機第二個已買左第三個話要平小小!
我覺得樓主言重左少少,又民事索償又993,支鏡賣比咩人真係有自由喎。我試過HOLD左支鏡比人地兩日(唔得閒交收之類),HOLD既期間又推左其他師兄,過左兩日HOLD既人又話唔要,其他原本想買既師兄知你支鏡交收唔成功實有好多野諗,咁又一排都放唔出,唔通我又小個原本話HOLD個師兄? 又試過臨交收前15分鐘先收到MSG話唔捨得賣== ~唔通又少佢 ,民事索償佢地 ?
平常心啦~~~交收多一兩次會慣
平常事啦, 邊個有錢咪賣比邊個, 你係賣家都會係咁諗, 唔好曬氣. 邊個叫你不能立即交收.
有咩問題???你冇下訂金, 對方有權賣給任何人, 現在只係你自己唔好彩.

回復 #12 peterboy 的帖子

師兄,請你睇清楚我講的成段話先發表你的理論,多謝~!@
二手區買野手快有手慢無.
原帖由 暗部 於 2012-8-1 10:48 PM 發表
平常事啦, 邊個有錢咪賣比邊個, 你係賣家都會係咁諗, 唔好曬氣. 邊個叫你不能立即交收.

師兄,嘩,按你咁講,即係口頭承諾吾使理的?

係吾係返工吾使簽約,老細可以隨時炒個員工>?跟住個老細話" 邊個叫你收人工收得吾夠人地平啊~!@"

喂,佢係實牙實齒話"OK"...而家係佢反口....呢D叫乜呢請問???
原帖由 dodo 於 2012-8-1 10:00 PM 發表
大事化小吧!不要像對面海D人,小事化大,無事生非,講真,我之前都有相同糟遇,不過角色倒轉,第一個放飛機第二個已買左第三個話要平小小!

師兄,而家社會正系需要一D有道德的人,我們經常話一D官怎樣怎樣,一D議員點樣點樣,
但係就對自己,對朋友,對個社會一D要求都無,

試問下咁樣落去...澳門會吾會越變越差先???

我都賣過鏡給人,你可以問返同我買野的人,我有無咁樣玩D賣家。一支鏡系幾千元,吾係個個人的道德就值幾千元,

如果大家都係對自己、對別人、對社會一D要求都無,咁對吾住,我浪費左大家寶貴的時間。
留名睇民事訴訟.

樓主,言重啦。

本人覺得愛迪生並無問題,你當時可交下訂金以表誠意,對方並不能反悔,尼D係好正常嘅商業行為。相反,對方可能覺得你無誠意或想諗多2日,即時有人俾錢無可能唔賣。