易攝網

樓主: wesley_kuang

請各位師兄師姐小心這個無道德無誠信的人~!@

三唔識七, 面都冇見過, 點同你講口頭承諾,  唔好咁單純. 過2日先比錢, 如果比唔出又點先. 唔通走去告你咩.

原帖由 wesley_kuang 於 2012-8-1 10:59 PM 發表

師兄,嘩,按你咁講,即係口頭承諾吾使理的?

係吾係返工吾使簽約,老細可以隨時炒個員工>?跟住個老細話" 邊個叫你收人工收得吾夠人地平啊~!@"

喂,佢係實牙實齒話"OK"...而家係佢反口....呢D叫乜 ...
講真, 人地又冇收你訂金, 愛生又有行使支鏡的權利。

我上2星期去睇樓, 我夠當住業主面話OK, 佢都應承我話賣架......第二朝佢打電話黎話有人出高20萬, 問我跟唔跟....!!  唔通我又民事索償呀???

我都想知邊個律師會接尼D CASE
輕鬆d啦..人地又點會得閒騷擾你丫..
邊個出得多咪賣俾邊個ga啦, 又冇收你訂點解幫你hold?~呢個世界係咁ga 啦~

賣家如果打個電話先,話樓主你知,如果可以即時交易就賣比你,吾得就賣比第2個
會顯得好睇D
不過好老實,幾千現金都即時拿唔出
容乜易你2日後都無錢交易
反正你又唔係比高D價,做乜唔即時成交收錢?
原帖由 eagol 於 2012-8-1 11:25 PM 發表
樓主真係有啲反應過度。買唔成支鏡嗜,唔駛搞到咁大件事下嘛?

民事索償,你先要舉證你損失咗啲乜。買唔到支鏡好難衡量你嘅損失,除非你可以證明支鏡賣返出去值幾錢 ...

師兄,請你睇清楚我講乜先....
原帖由 kinsc 於 2012-8-1 11:46 PM 發表
邊個出得多咪賣俾邊個ga啦, 又冇收你訂點解幫你hold?~呢個世界係咁ga 啦~

第一,佢要落訂無問題,佢無講;
第二,我話8月2日中午交收,係佢話ok無問題;
第三,都係果句,你覺得無問題的話 ,咁係度浪費緊你時間,sorry
樓主, 俾人放飛機當然唔高興, 當事人如果反悔亦乞人憎!
但現實社會乜人都有, 除了您的證言外亦看不出有其他證據方法...

今次交易唔成功, 以後還是有機會的, 看輕點吧!!
原帖由 aw11onfire 於 2012-8-1 11:48 PM 發表

賣家如果打個電話先,話樓主你知,如果可以即時交易就賣比你,吾得就賣比第2個
會顯得好睇D
不過好老實,幾千現金都即時拿唔出
容乜易你2日後都無錢交易
反正你又 ...

師兄如果有興趣的話,可以到小弟家睇下小弟有D乜器材,有D乜野作品....
你都識講點樣做會好D...你又過左幾招俾人啦
原帖由 jimjimtim 於 2012-8-1 11:58 PM 發表
樓主, 俾人放飛機當然唔高興, 當事人如果反悔亦乞人憎!
但現實社會乜人都有, 除了您的證言外亦看不出有其他證據方法...

今次交易唔成功, 以後還是有機會的, 看輕點吧!!
原帖由 kinsc 於 2012-8-1 11:46 PM 發表

師兄,請睇清楚D先
原帖由 暗部 於 2012-8-1 11:40 PM 發表
三唔識七, 面都冇見過, 點同你講口頭承諾,  唔好咁單純. 過2日先比錢, 如果比唔出又點先. 唔通走去告你咩.

第一,請你睇清楚D中文字先;
第二,希望你以後好彩吾會遇到D會玩謝你的老細同所謂朋友...
第三,人無信不立;你是好人,不等於個個人係好人;人地第二日吾比錢,吾等於我第二日吾比錢啊?
第四,都係果句,如果你覺得一D問題都無,你回覆真係係度浪費緊你的時間。
這位人兄,我相信呢到個個都睇左件事,你唔需要下下叫人睇內容,價高者得,無可厚非,口頭承諾,佢唔識你,你唔識佢,承諾啲咩呢,你去買賣GE野都要拿返張單啦,同埋落訂係唔需要人叫GE,因為而家係你需要人地支鏡呀、落訂係一種誠意,明嗎,如果你覺得我不對的話,我只好說句不好意思,但我見各師兄的回覆,我只覺得眾人佳醉,你獨醒
小學雞!
原帖由 vengke 於 2012-8-2 12:30 AM 發表
這位人兄,我相信呢到個個都睇左件事,你唔需要下下叫人睇內容,價高者得,無可厚非,口頭承諾,佢唔識你,你唔識佢,承諾啲咩呢,你去買賣GE野都要拿返張單啦,同埋落訂係唔需要人叫GE,因為而家係 ...

個"佳"字呢,應該咁寫的---"皆"

民事訴訟果度,係好多師兄睇錯左...我原文度係話面對面口頭承諾左,又有人見證的話,如果有人反口,係可以以民事訴訟方式索償....

因為超級版主刪左圖,我諗吾係太多人睇過LOW.....你咁強勁知道人地傳左D乜野內容給我啊?嘩,你D能力真係勁WO.....

我係之前已經講左好多次,如果你認為呢種行為係無問題,真係無必要浪費時間睇黎去....

而家係有人承諾左無做...又或者做吾到...我去指責果個人...結果變左好多人認為承諾左做吾到係好小事,係無問題;而指責人地做吾到果個先係有問題...嘩,你D邏輯真係無敵WO...

前排綠巴車斷阿婆隻腳,明明係司機未等個阿婆落完車就開車,跟住仲兩次車過阿婆隻腳,搞到阿婆要截肢....
如果按照師兄你的邏輯,車親人果個係無問題,而被人車到果個先有問題WO...
原帖由 vengke 於 2012-8-2 12:30 AM 發表
這位人兄,我相信呢到個個都睇左件事,你唔需要下下叫人睇內容,價高者得,無可厚非,口頭承諾,佢唔識你,你唔識佢,承諾啲咩呢,你去買賣GE野都要拿返張單啦,同埋落訂係唔需要人叫GE,因為而家係 ...

師兄,我係好有誠意買果支鏡,賣鏡的人無要求我先行支付定金,佢要的話我一定會付;佢無要求啊,而且佢係話第二日交收無問題,係佢講的;

如果佢等錢使,佢可以同我講;雖然本人現金得三千幾,真係吾夠找數,可以問家人拿住先,一樣可以做得成成個交易;佢都無啊?

師兄,成件事吾係好似你咁想當然LOW...
呢d事遇得多,見慣不怪了
原帖由 leichat 於 2012-8-2 01:01 AM 發表
呢d事遇得多,見慣不怪了

可能我見得少吧
議事論事, 沒錯, 你可以話口頭承諾有效, 但唔通賣家眼見有機會即時甩手的話會放棄機會!?
你可以話佢冇道德冇品, 而個世界根本就係好多咁嘅人, 試問邊個可以阻止!?
講道德!? E個年代值幾錢呀?

作為買家, 我明白你嘅激氣原因
但作為賣家, 好D就同你講句唔好意思, 唔好D就回敬你一句:鬼叫你明天先有錢呀!
幾時都話, 買家同賣家永遠都係對立嘅:買家想平, 唔好咁快俾錢, 有得退換; 賣家想高價, 快D交易, 唔好退換
老實講, 佢而家冇坐地起價, 又冇話冇曬影, 咁你仲想點呀?
你仲講話落訂!? 二手市場你真係敢落訂!?
試嚇企喺人地立場去諗, 試嚇現實D去諗, 你會明白你跟本冇法子去改變D咩
唔識遊戲規則嘅人好難有得著的!

還有, 你可以喺度渲洩你嘅不忿, 分享你不幸嘅遭遇
但請記得唔好無的放矢!
現在的你給人的感覺是小孩子買不到玩具喺度爛地一樣囉...

(最後, 不要執我錯別字=.=)
師兄唔好咁勞氣啦!算了吧!話不定你將會幫你朋友買得更好的鏡
算了師兄,如果人地叫你落訂比1000文啊,到時你都唸唸先了,三5識7,落訂你敢5敢啊?老實講,賣左就=第二個咯,我之前都比人放幾次飛機都是甘咯,5通又唉人賠錢咩。呢個社會都是甘加手快有手慢冒。=下次了冒咩必要甘勞氣,啊邊邊都講了,拿別人的錯誤來懲罰自己,自己生氣冒必要咯!