易攝網

查看: 7580|回復: 49

7D? 等新機? 感謝各位師兄建議, 小弟已入手6D+24105 KIT SET.

感謝各位師兄建議, 小弟已入手6D+24105 KIT SET.
------------------------------------------------------------------------------

想請教各位,
目前有一部30D好耐無用,
而快門組都有問題, 經常ERR99.
最近亦的起心肝, 重投單反這個黑洞裡.
而家有幾個諗法.
我預算有一萬五左右.
希望可以入手一部APS-C機身, 一支定焦大光圈.
主要係用黎室內影BB. 但因為預算問題, 不打算入手FF.
焦段大概28~35左右.

暫時我有兩支鏡:
1855 KIT
50.8 1代

機身想入手:
1)2手50D
2)7D 新機
3)等7D新版
4)?

鏡頭諗法:
1)SIGMA 30/1.4 新版
2)CANON 40/2 STM
3)?

希望各位可以幫幫忙計劃一下. THX!
舊既鏡頭全放售去二手市埸,
購入

Nikon D5200  (HKD4,990)
http://www.price.com.hk/product.php?p=147103

Nikon AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G    (HKD1,690)
http://www.price.com.hk/product.php?p=109908

BB未識跑前可以不買85mm f1.8和閃燈

Total = HKD4,990 + 1,690
         = HKD6,680

科技既野有新買就, ISO同Noise會令你驚喜萬分!
剩下的錢用來買尿片和奶粉吧.

會行會走就買呢支啦.
Nikon AF-S Nikkor 85mm f/1.8G   (HKD3,780)
http://www.price.com.hk/product.php?p=137001

uncle_magg 發表於 2013-5-28 12:14 PM
購入

thx
但如果有佳能情意結的話,
會唔會有其他選擇?

pinky11444 發表於 2013-5-28 02:59 PM
thx
但如果有佳能情意結的話,
會唔會有其他選擇?

2010年8月機, ISO1600可以接愛, 對焦不夠快, 但可以用原本的鏡頭.
Canon 60D   HK$4,780   一定要過香港買水貨
http://www.price.com.hk/product.php?p=125759
http://www.dcfever.com/cameras/specification.php?id=1446

優點─
機身具防塵防滴特性,重量也較輕一點。成像品質十分優良,可用高感光度範圍大。Full HD錄影表現優秀。整體性能表現良好,對焦速度大致快速(尤其是中央點)。連拍速度雖較50D慢,但5.3fps的速度仍算不錯。可翻轉、高解析度LCD實用。3D虛擬水平線功能實用。擁有外接麥克風插座。電池續航力強悍。後續擴充性能十分強大。
缺點─
設計似乎由於要和7D做市場區隔,部分操作有「降級」之嫌,沒有善用原本雙轉盤的優勢。Live View的對焦速度慢,實用性下降。沿用前代的9點對焦系統。
好!
有計劃所以讚!
我是由40D>7D>5D3
若不上FF,7可以話最強!又快又準。

出了5D3,6D之後
7D價格大跌,7D二手簡直叫做低買。
意見係7D多留意二手低價,格完後選低的買。
因為7D出左一段日子,現在買新好唔值!

傳聞7D2,但未知幾時有!
所以要睇你等唔等!
我都覺得如果7D買新機實在有點"不值", 始終09年產物,
買2手的話, 2手價格大概在5千尾至6千頭.
希望可以入手一部狀況比較好的吧.

另外, 二手50D會是一個好選擇嗎?

因為影BB 終於要靠高ISO/ 大光圈,
希望有師兄可以分享心得
pinky11444 發表於 2013-5-28 04:40 PM
我都覺得如果7D買新機實在有點"不值", 始終09年產物,
買2手的話, 2手價格大概在5千尾至6千頭.
希望可以入手 ...

>> 因為影BB 終於要靠高ISO/ 大光圈

完全正確, 別用閃光燈!
萬五蚊夠買6D, 可以用返你支50mm f1.8

所以都係睇你個Budget.
FF, 小弟傷不起

而家哩個時段,入門機好多, 但中階機如60D又唔爭氣,
高階機又玩不起, 真是...
pinky11444 發表於 2013-5-28 04:56 PM
FF, 小弟傷不起

而家哩個時段,入門機好多, 但中階機如60D又唔爭氣,

你慢慢會明白點解我叫你買D5200,
你兩支鏡放出去至少可以收返800蚊,
Canon呢期唔爭氣, 尤其係對焦速度方面.
uncle_magg 發表於 2013-5-28 12:14 PM
購入

為何要人轉會, 真搞笑
uncle_magg 發表於 2013-5-28 05:32 PM
你慢慢會明白點解我叫你買D5200,
你兩支鏡放出去至少可以收返800蚊,
Canon呢期唔爭氣, 由期係對焦速度方 ...

佳能情意結

alan_chongs 發表於 2013-5-28 06:09 PM
為何要人轉會, 真搞笑

師兄都係好意介紹我姐
alan_chongs 發表於 2013-5-28 06:09 PM
為何要人轉會, 真搞笑

因為60D年時已高, 上6D佢又唔制, 7D買新又唔抵, 師兄有咩好提議呢? 佢要影BB相....
uncle_magg 發表於 2013-5-28 09:05 PM
因為60D年時已高, 上6D佢又唔制, 7D買新又唔抵, 師兄有咩好提議呢? 佢要影BB相....
...

60D年時已高? 年時已高都可以影出靚相的, 攝影是技術, 不是單靠器材對嗎?

其實小弟而家考慮緊入手2手7d,
新機7d 是的有點兒不划算
alan_chongs 發表於 2013-5-28 09:47 PM
60D年時已高? 年時已高都可以影出靚相的, 攝影是技術, 不是單靠器材對嗎?

...

或者等70D出來再考慮吧, 科技有新買新就是了. D

師兄有好機好鏡頭, 有技術也要有好的器材配合才成事, 不然你也會轉用650D加Kit鏡吧.

再者, 也請提一下意見, 不然只追著我問, 也不是辦法.
如果是我,我會NIKON7100+S35.4
NIKON7100
http://www.price.com.hk/product.php?p=150881
S35.4
http://www.price.com.hk/product.php?p=147626

真是有排玩.當然D600會更好

兩位師兄都建議我入手nikon.
但我真係對nikon的鏡頭不太熟悉。

中階機身方面nikon真的比canon進取?
uncle_magg 發表於 2013-5-28 10:42 PM
或者等70D出來再考慮吧, 科技有新買新就是了. D

師兄有好機好鏡頭, 有技術也要有好的器材配合才成事,  ...

亞叔...咪玩啦, 而家你講緊60D年時已高, 我想問吓有幾高呢? 60D才是去年產品, 樓主影BB, 60D相當夠用有餘, 你所講年時已高定義何在?