易攝網

查看: 3500|回復: 16

[查詢] 現在好多賣二手器材如無電話留人士好多都係虛假售賣

各位樓主,小弟最近多次踫到放上易攝網賣二手器材,現在好多如無電話留人士好多都係虛假售賣,小心
唔放電話係唔想D人成日打嚟問價。
點解好多賣野無標價,個個問佢幾多又唔覆,這現象好多!
樓上師兄講得啱, 唔放電話是唔想比人在不當時間問價. 澳門唔係人人都朝九晚午
我亦試過,pm數次無一次回應,應該係套取私人電話,或開貼造價!
銀狐 發表於 2013-7-12 06:39 AM
樓上師兄講得啱, 唔放電話是唔想比人在不當時間問價. 澳門唔係人人都朝九晚午 ...

同意
交易多次,一般都係pm內談得差不多才互留電話交收
一般無回pm的可能有問題(除非價超低一下已給人買了,賣家也懶回pm也有可能)
電話係會pm私下交換啦, 我自己都唔想個私人電話隨便貼出來!
其實用PM的形式商討價錢,在這裏各位師兄一向都這樣做,没甚麼問題,只是近來多了二手佬在攪野,以後各位師兄如果PM佢唔覆,就直接在他的帖上寫出來,讓其他人知道,無謂浪費時間。
正常都係叫有意者pm, 係pm傾好價錢後先留電話, (QOOS除外,果個網唔興用pm,興直接留電話)
網上買賣系同實店交易有分别嘅!!
我觉得最少都要标个价出来,仲要pm係你先肯讲?有D仲要买家出价!!!无价宝
想買入賣出貨既人, 會主動pm,
有時或者係賣家真的太忙,
沒有即時回覆, 別太動氣,
況且, 二手市埸, 貨品質素參差,
叔叔我會選去香港買水貨,
非不得已, 都唔會買二手,
朋友既二手會有信心過陌生人的二手,
很怕去買新開戶或小號的二手貨.

有D人係返輪班工作,唔想訓覺時有人打來
有D人係朝九晩五,經常開會,唔想有人打來問長問短阻住辦公
所以很多人做法都係約交收,或問題難以pm表達才會交換電話
跟虛假售賣冇直接關係
樓主waiiptin, 你留電話同我買野, 我SMS 俾你又唔回覆, 咁你又算唔算虛假呢?
易攝網d二手價真係好得人驚...
其實,也沒必要顧慮這麼多,二手買賣,都是在溝通好的情況下才交易,能賣能買也是很正常,交易不成功也是普通料,無需擔心太多!
唔好比低分ID係二手區發帖

但個個都係由低起的,包括小弟  發表於 2013-7-12 05:51 PM