易攝網

查看: 2663|回復: 4

X-M1 用後感

我的用後感 *
較輕, 自己用緊 X-E1, 對焦比較快, save 相比較快(raw), 有用的傻瓜mode, 一轉即刻可影相, 比家人朋友用都冇問題.

Dual Kit set 香港未有貨,我買左 16-50 kit set,16mm 對旅行好用,唔洗下下轉 14mm 鏡,7月31號 Lightroom 5.2 RC 已經可以支援 X-M1 RAW檔.

個 Wifi 有 Geo Tagg 的確幾好,WiFi send 相可以set 3M 相到 smartphone幾好, 我用緊 eye-fi, Transend, ezshare 都係原相過去 smartphone,只係up上 Facebook 有d大才小用.

原本個 Multiple Explosure 可以係 Fn 上 set(X-E1),現在唔得要係 Menu 入面 set 唔多就手.

用左幾日放低左部 X-E1,snap 方便,放係 PORTER 袋唔覺重,可以日日跟身.

作為入門機 Body Only 有d貴 比多$800就有支 16-50 都係買 kit set 底

優點 *
較輕 (比X-E1)
Menu 都算 user friendly,對於原全新手應該沒問題
Custom mode 係轉盤上幾好用
對焦相對 X-PRO1 X-E1 快
KIT SET 跟 16-50 焦段好用
有 AUTO ISO 最底 Shutter Speed setting
Filp MON 可以底抄
16mm 最 wide 時唔太覺有黑角,比 NEX 支鏡好

缺點 *
銀 Case 易花
冇左 Panorama Mode.............
個常用轉盤改左向上唔太好按
16-50 KIT LENS 係 膠 MOUNT,金屬mount應該唔會重好多
16-50 雖然都係 58mm,但個 LENS HOOD 同支 14mm/18-55 唔同,唔可以共用
未有o岩 size 既 LCD 保護貼

好似唔係XTRANS CMOS ....對比一下成像...看看不同CMOS有啥出入.
靖少_KING 發表於 2013-8-2 03:37 PM
好似唔係XTRANS CMOS ....對比一下成像...看看不同CMOS有啥出入.

係用同一 CMOS

X-M1 第一張相

X-M1 第一張相