易攝網

查看: 8750|回復: 36

[查詢] 都唔明D人可以咁不負責任!

有D人話過兩日覆,點知成個星期都唔見人,PM又唔答,轉頭連貼都Cut埋!
另外有D明明Post緊個價,一直講開,唔睇貼都唔知佢係後面加價!
你唔賣又得,加價又得,出句聲唔洗死,做人咁無交帶。
支持~~
leon18lee哥哥仔, 叔叔我提議你買水貨唔好買二手野, 費事激氣費事煩啦.

http://www.ecpz.net/home.php?mod ... p;do=blog&id=20

Agree!  發表於 2013-11-25 01:22 PM
uncle_magg 發表於 2013-11-25 11:53 AM
leon18lee哥哥仔, 叔叔我提議你買水貨唔好買二手野, 費事激氣費事煩啦.

http://www.ecpz.net/home.php?mod ...

發下悔氣,尼個唔係買水貨或二手野問題,有好多人賣二手野都好有交帶,但有D當自己係大爺,乜都以自我為中心。
真係乜人都有,係我遇到D質素低既人,小問題擺出來講下!
所以我堅持原則, 我標咩價就賣咩價, 決不講價, 又不加價, 一黎對大家都公平, 二黎亦唔會開天殺價

我另對一樣野好反感, 出黎交收先黎講20%價, 大佬, 攝影器材一早定位就唔係比乞兒玩架啦, 好果你一早約果陣已經問可唔可以平, 我就唔洗抽時間出黎嘛

我只會減價,不懂加價!哈哈!
最憎還個膠價那種人,無心買不如連PM都慳埋啦,不要浪費網站資源和大家時間!
有次試過去到人地屋企樓下大堂交收(御景湾)。只係賣枝1250蚊既俄國魚眼鏡16mm,
我楂車黎你屋企大堂都算,去到後,試左一輪,拎部aps-c黎試。竟然同我講,話無感覺,無效果,大佬你買鏡唔做資料搜集就學人買2手鏡?去到最後,我就話,其實唔滿意可以唔買,之後佢就問下我問我可唔可以平d,我say no,佢就話平50都唔得呀?我直接拎住枝鏡就走人,懶得理佢。

support  發表於 2013-11-25 07:16 PM
平50?果個野真係攪笑  發表於 2013-11-25 01:05 PM
除非你支野同描述不符,如果唔係邊有理由現場講價,支持你  發表於 2013-11-25 01:04 PM
靖少_KING 發表於 2013-11-25 12:28 PM
有次試過去到人地屋企樓下大堂交收(御景湾)。只係賣枝1250蚊既俄國魚眼鏡16mm,
我楂車黎你屋企大堂都算 ...

無感覺、無效果,即場試幾張相就知,當正自己攝影大師,千幾蚊你想要乜野效果,又一吹漲事件!
我又見過一個攝影大師,試完部機及鏡頭,同我講個快門無Nikon咁好『禁』,我即是O晒嘴,我部Sony機咁點算,去換個Nikon快門?個日直頭撞著劉以達,發傻!!
啱價至出黎睇,
睇左唔中意可以不買,
以各種理由(例如:呢度花咗) 臨時壓價最不可取。
慶幸自己買賣二手貨時, 遇到的都是好ching...
認同呀!最好明碼實價!
makwc 發表於 2013-11-25 12:46 PM
慶幸自己買賣二手貨時, 遇到的都是好ching...

Me too
所以我賣的都係不二價,要的就賣,二價就自用
仲有D傾好價錢等交易,轉頭話己買左。買賣要你情我願,但,大佬,你買左都要主動pM下話我知,等我重新出售。等我唔使pat好曬,又要拎出來放返防潮櫃。
有次有個玩無反的師兄睇中我支鏡
約出來試
見到我支鏡話估唔到襟大支
之後響度試試試
當然之後話唔要
問佢點解?佢話大支唔襯佢部機
(當然無當面話佢,費事勞氣)
師兄,唔支支鏡乜頭乜路,就咪約試啦!見到支鏡大支唔鐘意就咪試啦,試完會變細架咩
澳門街真人乜人都有
其實個買家或個賣家有冇誠意好多時係個pm過程都多多少少睇到, 如果feel到唔多對路就唔好浪費時間, 亦都可以set一個底線比自己, 一到底線就應該即時終止買賣, 咁對大家會好d

認同!  發表於 2013-11-25 02:23 PM
猛鬼先生 發表於 2013-11-25 12:19 PM
我只會減價,不懂加價!哈哈!
最憎還個膠價那種人,無心買不如連PM都慳埋啦,不要浪費網站資源和大家時間 ...

膠價呢d我當時運高睇唔到, 覆都懶覆!

另一樣我係幾反感既係有時有d人會叫買家自己開價, 呢種係擺到明姜太公釣魚, 所以見親呢d就算我好渴望件貨都會忍手唔問!
最搞笑既係有次有條友夠膽死pm問我有乜野贈品送, 果位大哥以為去豐x, 美x, 麗x買新機可屈多個相機袋, 記憶卡或爛鬼腳架之類, 我真係O晒嘴!

haha~ 咁都得...有無贈品都問得出....真係笑左~ XD  發表於 2013-11-25 02:44 PM

評分

參與人數 1EC分 +1 收起 理由
starfish + 1

查看全部評分