易攝網

查看: 3062|回復: 10

有新超WIDE變焦鏡,大家入唔入手?

http://cweb.canon.jp/ef/info/ef16-35/index.html

等左好耐的新16-35,但定價都好高下...各位入唔入手?

我覺得重量上,重左好多,比起 16-35/2.8 冇乜優勢,買 2.8 好過。。。
等評測同星際D街價出黎先,我再考慮

到底邊支先係2470
我好亂呀
Canon繼24-70mm f/4之後,又一支白痴鏡!
alan_chongs 發表於 2014-5-14 04:37 AM
Canon繼24-70mm f/4之後,又一支白痴鏡!

師兄可解釋一下何為“白痴鏡”?
16-35 2.8一支頂幾支 ,如果唔係點個價一直都咁貴
而家出支f4,除非有加新鏡片,如果唔係⋯都有少少咩
換句話說講,近排好多人放24-105一樣,去旅行咪方便攞
即係你要拎支70-200 2.8
定係要拎兩支135f2+70-200f4一樣道理,個人理解係咁,平有平玩
jack607 發表於 2014-5-14 11:16 PM
16-35 2.8一支頂幾支 ,如果唔係點個價一直都咁貴
而家出支f4,除非有加新鏡片,如果唔係⋯都有少少咩
換句 ...

有陣時光圈是否決定一切?師兄找一下資料對比一下兩支鏡的MTF!
唔係話大光圈就拍得出好鏡片!

Good Point  發表於 2014-5-16 06:19 PM
十一夕夕 發表於 2014-5-14 11:50 PM
有陣時光圈是否決定一切?師兄找一下資料對比一下兩支鏡的MTF!
唔係話大光圈就拍得出好鏡片!
...

新鏡MTF好勁下,又加上wide鏡唔係好必要既IS。
其實CANON WIDE鏡係弱左少少. 睇返 EF 16-35mm f/2.8L II USM 個 MTF

個 MTF 真係唔算好. 16mm段黑幼線(即光圈全開下的解析度), 只有0.7~0.6咁上下, 中央點好D. 藍幼線(即收左光圈)F8下, 解析度穩定在0.8, 算係咁. 但作為一支2.8紅圈, 真係唔合格.

EF 16-35mm f/4L IS USM

支新鏡MTF黑幼線全開光圈下已經有0.9以上的解析度. 藍幼線F8下還達到0.95以上.

即係從MTF度睇新鏡係解析度上全開光圈都好過2.8果支收光圈. 非常值得期待!!!

按mtf 黎講~ 絕對入手得過.
(有錢的話)....