易攝網

查看: 1947|回復: 12

詢問

請問各位師兄    小弟 預算6000左右想買一部全新單反或者微單   要有包鏡頭的   至少要有18-135   有沒有什麼好建議  不要nikon   偏向canon跟sony  /nex系列  
拜託各位師兄給個推薦吧  如果有二手方面的器材要放也可發短訊  66110835/微信 azhi633606
http://www.ecpz.net/forum.php?mod=viewthread&tid=152037
Canon 50D + 原廠直倒 +8GB CF + 2電 MOP3,000
Tamron 17-50mm F2.8 A16 MOP1,600

http://www.ecpz.net/forum.php?mod=viewthread&tid=151837
Canon 18-135   MOP2,500

http://www.price.com.hk/product.php?p=151867
Canon 700D + 18-135      HKD5,600

樓主有見地, Nikon唔好用架, 千祈唔好買佢呀, 我用緊, 身同感受, 嘻嘻~~
Nikon唔係唔好,係制多無咁易用。紅色唔鮮色之嘛
水源 發表於 2014-10-12 10:37 AM
Nikon唔係唔好,係制多無咁易用。紅色唔鮮色之嘛

真係太多制, 好唔慣, 成日比老婆鬧部機太複雜,
想同女朋友仔 Share 黎用, 又細又輕, 一定選 Canon.

http://www.dchome.net/forum.php?mod=viewthread&tid=1261217
uncle_magg 發表於 2014-10-11 12:43 PM
http://www.ecpz.net/forum.php?mod=viewthread&tid=152037
Canon 50D + 原廠直倒 +8GB CF + 2電 MOP3,000
...

如果月底之前沒人買的話我就跟你約時間出來看機     跟機還有什麼配件  鏡頭遮光罩跟直倒應該都沒有吧?  買了多久的    18-135是第一代還是第二代的鏡頭

To keithkill : 由得佢啦, 對我冇損失既, 呢D新手, 都係得啖笑架姐, 要求又高, 價錢又想平, 嘻嘻~~  發表於 2014-10-13 01:23 PM
你應該到人家的貼子裏面問吧,UNCLE只是幫你找LINK,而不是他在賣...  發表於 2014-10-13 11:59 AM
Taiwamboy 發表於 2014-10-13 10:14 AM
如果月底之前沒人買的話我就跟你約時間出來看機     跟機還有什麼配件  鏡頭遮光罩跟直倒應該都沒有吧?   ...

叔叔我建議你去買新機, 因為好野會一早比人搶左,
賣剩既又永遠唔會比你壓到價, 你又覺得唔值得唔會去買,
二手市埸你唔熟運作, 永遠買唔到啱心水既野.
買一手吧, 不用煩, 玩單反中毒要預多些錢,
不然只會意興欄柵, 將部機放埋一二邊...

uncle_magg 發表於 2014-10-13 03:50 PM
叔叔我建議你去買新機, 因為好野會一早比人搶左,
賣剩既又永遠唔會比你壓到價, 你又覺得唔值得唔會去買, ...

師兄  想了一下我也打算買新機了   700D應該最佳入門之選    700D機身18-135鏡頭套裝+直倒+鏡頭防塵鏡片+遮光罩  這樣組合大概要花多少    還有我以前買過650D18-135組合  後來沒用送給人了  當時我在麗斯他們說我買到的鏡頭買貴了  而且買的價格可以買到第二代18-135鏡頭  而我在美心卻用2代的價格買到一代的鏡頭  現在外面的雙鏡組合 我所查到的18-55是新型鏡頭  至於18-135呢?  謝謝師兄   剛剛查了一下  還有55-250的組合   要買18-135   還是55-250的組合   55-250那支鏡頭好不好
Taiwamboy 發表於 2014-10-14 12:19 PM
師兄  想了一下我也打算買新機了   700D應該最佳入門之選    700D機身18-135鏡頭套裝+直倒+鏡頭防塵鏡片+ ...

如果你已認定麗斯, 就去問價吧, 不竟澳門唔係麗斯就係美心, 至於你問既鏡頭問題,
真係好視乎你手上有幾多錢, 一分價錢一分貨, 所有入門 Kit 鏡都唔會太差,
只係冇大光圈用, 買多隻 50mm 1.8 定焦就可以了, 長鏡不必買, 用既時間唔多,
到真係要影遠野, 又會發覺支入門長鏡對焦唔夠快, 呢個時候,
就係入支小小白 70-200 f4 或死馬 70-200 f2.8 既時啦.

http://www.price.com.hk/product.php?p=157923

Canon EOS 700D 連EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM鏡頭套裝
HKD5,550  
= MOP5716

澳門可能仲要貴兩三百, 所以你已經冇錢再去買其他野.
引用unclemagg:
好野會一早比人搶左,
賣剩既又永遠唔會比你壓到價

非常同意

不超過你預算, 可以:
700D+18-55套裝+直倒+鏡頭防塵鏡片+遮光罩

個人見解如非特殊用途直倒可省去

cbobde 發表於 2014-10-14 01:45 PM
引用unclemagg:
好野會一早比人搶左,
賣剩既又永遠唔會比你壓到價

佢預算金錢唔多夠用, 最後都係會意興欄柵, 敗興而回, 我身邊太多朋友係咁.
有位朋友考慮升唔升級 5D3 都有幾年, 最近跌到萬八, 我叫佢買, 佢話等 5D4 喎,
呢個係一個死迴廊, 我另外一D, 包括叔叔我, 肯洗錢一炮到位, 就成日開開心心出去影相,
已經有好多美好回憶啦, 人地仲嚮度諗緊買唔買好, 跟本係心態問題, 幫唔到幾多.

仲有一位朋友, 一早叫佢買支閃用, 過左幾年, 最近拍拖, 幫女友影相, 效果都唔好,
忍唔住就買左支 430EX, 一用即發覺有支閃, 係唔同晒, 仲話我點解唔一早講佢知,
真係吹脹, 咪講左叫你買囉, 你聽唔入耳之麻, 頂你...   (講緊我個朋友, 唔係話樓主)

uncle_magg 發表於 2014-10-14 04:53 PM
佢預算金錢唔多夠用, 最後都係會意興欄柵, 敗興而回, 我身邊太多朋友係咁.
有位朋友考慮升唔升級 5D3 都 ...

多謝師兄
Taiwamboy 發表於 2014-10-14 05:06 PM
多謝師兄

玩單反, 要控制自己既心魔, 共勉之!