易攝網

查看: 4057|回復: 44

[Time-Lapse相片集] 探索我們美麗的澳門/ Exploring Macau 2014

Exploring Macau- Summer Project2014/ 探索我們美麗的澳門

大家好,今次將會分享一下我在Time-Lapse期間所拍到的照片。
然後我發現片中出現過三次東望洋燈塔、南灣湖和舊區各兩次,看來還有很多地方仍未探索過...

首先看一下Time-Lapse影片吧, 用
3分鐘走過我兩個月的路
[Timelapse] Exploring Macau- Summer Project 2014 [請以HD觀看]

自從來到澳門生活,我漸漸愛上了這裏的人情味和文化;喜歡了攝影之後,我更加珍惜這片土地。所以我在7月中成立了這個Blog,希望藉着我的攝影計劃-澳門明信片計劃,令大家都能看到平時被忽略的澳門美景。

呢一張係我其中一張最愛嘅風景作品。火燒雲只係其中一個因素,唔知大家有冇留意到燈塔上面嘅雲呢,我就覺得好似一座噴緊煙嘅煙通。配合日出嘅情境,就好似想話比我地聽新嘅一日又要開始。將一座古蹟增添一份生氣。

呢一個情境係我暑假之中見到最靚嘅日出。由最頂嘅火燒雲,到中間嘅橙黃色晨光,再到湖面嘅反射,呢個時候我不禁嘆氣,點解我淨係得一部影緊Time-Lapse嘅相機,我想影全景啊......

拍攝嘅原因係我發覺自己好耐冇影過晴天,因為呢個暑假我不斷追日出日落,所以就突然影左一下(笑

然後就到澳門大學新校區。呢一日又係遺憾嘅一日,影到一半發現我背後嘅天空已經被染紅,唯獨我影緊嘅地方只有小小嘅地光陪襯。

呢到就係交通非常繁忙嘅中區啦。望下左上角嘅厚雲,呢一日其實個天係落緊毛毛雨,但係反而因為咁,日落嘅光線同雲層嘅變化更加特別。

從呢個角度可以睇到半個南灣湖,右邊係車軌(夜晚),左邊係龍舟(湖面);Time-Lapse之下就更加清楚了。

呢一張相充滿對比。有動態嘅車軌同靜止嘅車;有起好嘅酒店同工程進行中嘅建築物。

我地依家見到嘅舊區已經越來越多新式嘅高樓大廈落成,同原本嘅社區形成強烈嘅落差。究竟係咪好事呢?

另一日去左差唔多嘅地方影舊區日落,而我最期待嘅畫面亦都出現左,仲要係火燒雲加地光,非常壯觀。

我諗見過澳門蛋日出嘅人少之有少,畢竟交通不便加上未開門。於是我就計劃去睇下到底係點,可惜嘅係果日好大塵,食左半個白果,希望下次天氣更好。

傳統與科學,文化上完全唔一樣嘅野竟然可以起得咁近,可以睇得出澳門有幾咁中西交融。我覺得觀音像同科學館雖然都係新建築,但係兩個一齊睇就變得好有意義。

最後又係東望洋燈塔啦,呢一日嘅晨光同平時嘅完全唔一樣,係金黃色光線,感覺好舒服。Btw,下次要影多啲其他建築物先得。

最後,這是我在Facebook的個人專頁: https://www.facebook.com/shinodaphoto
Blog: http://shinodaphoto.blogspot.com/
如果喜歡我的相片和影片的話,不妨按個讚吧。
Page每天都會更新,內裏會有最新的相片和資訊,謝謝。

評分

參與人數 28EC分 +91 收起 理由
jose1057 + 3 精彩作品
xosir + 5 精彩作品
teru_lee + 1 精彩作品
chong10 + 1 精彩作品
mark9o9 + 1 精彩作品
YML + 1 精彩作品
joeip + 2 精彩作品
dcoloane + 6 精彩作品
(weng) + 6 巧妙構圖
gundam + 3 精彩作品
Sing Him + 8 巧妙構圖/最後分數比埋你!
區生 + 6 用心
b16a + 2 精彩作品
albert_cheang + 4 精彩作品
k265807 + 2 精彩作品
戈林 + 8 精彩作品 最高分俾哂你
Angus + 6 精彩作品
drkiriko + 2 精彩作品
asheng8855 + 1 精彩作品
tearofH + 4 精彩作品
rossi + 1 精彩作品
馬交蠔 + 2 精彩作品
makwc + 1 巧妙構圖
chu500 + 2 精彩作品
Suki2002 + 4 精彩作品
uncle_magg + 4 精彩作品, 最高分我比啦!
羊羊 + 3 精彩作品
qc315 + 2 用心制作

查看全部評分

有冇人可以教我嵌入youtube link
SHINODA 發表於 2014-10-12 08:00 PM
有冇人可以教我嵌入youtube link
  1. [flash=850,480]http://www.youtube.com/v/rK40aftIVDk[/flash]
複製代碼
拍得好靚,花了不小時間,心思..
加油!
羊羊 發表於 2014-10-15 03:59 PM
拍得好靚,花了不小時間,心思..

羊羊版主可以移回風景區嗎, 會加相片的
風景城鎮區只可顯示照片
羊羊 發表於 2014-10-15 11:41 PM
風景城鎮區只可顯示照片

難怪...
updated
精神
精彩...
進步很多..今輯好正~
c-man 發表於 2014-10-20 12:21 AM
進步很多..今輯好正~

有留意開我的作品嗎?