易攝網

查看: 1936|回復: 7

FF機問題……

同為FF機
如果要選擇Sony A7r 同埋Nikon D810要點揀?
我同朋友研究過,佢就話微單雜訊會好勁。
但係輕量化真係好吸引,其實呢兩部野係咪真係咁天壤之別?
以家ge我好頭痕,因為我其實係想旅行影相唔想拎部咁重ge機周圍走,但係真係會怕畫質同各方面差好遠,有冇師兄可以解答到小弟ge疑問??
A7R畫質唔差...ISO 控制沒你想像中差....3200能用..
picture quality 分別不大
但鏡群,重量, 大小 就是重點

大部分時間用35/50 的話一定a7r
網路上找到相關資料:

尼康D800 , D800E , 索尼A7R = 索尼IMX094图像传感器

真相就在这里:D600/D610/D800/D800E本质上都是“索尼芯”

按你要求,我建議你以重量大小為考慮重點 ...
靖少_KING : 其實我睇過相都認為係咁...

JMZ : 其實我就算用都未必會過百,大多數16/24/28/35/50 , 因為仲考慮緊買邊枝,我打算入手三陽電影鏡或其他老鏡,有冇好介紹?

IMPREZA : 其實呢層已經唔係秘密,以前有個鬼佬解剖左黎睇,戈陣先恍然大悟

axam : 收到
其實樓主你都俾左答案你自已了    仲洗乜問其他影友呢

去馬A7R啦
我係想問下大家意見睇下係咪真係我個FRIEND講到咁差姐....

另外,有冇性價比高鏡頭介紹下呀?最好廣角舊鏡