易攝網

查看: 3180|回復: 5

PS後,曬相出來後,效果完全二回事.....

我用LightRoom,修好後,无论电脑上面看的还是发去手机,ipad看,效果都很好.但是一拿去曬相鋪曬出來後就.....好像對比度拉得過高,色素失真等等.why ?
电脑显示屏用rgb 打印用cmyk  上网学下 色彩管理空间
明白,那我應該如何解決問題?總不能一直不打印出來吧....
試下去多幾間唔同店到哂相吧,同埋和店員說相片 直出不調色,如果你用IPAD看的色彩是可以的,應該不會差太遠,
沖曬好難做到電腦所睇效果,所以我會自己彩色打印,色彩同電腦所睇基本有九成以上相同

基本只有真係攞去柯式印刷先係CMYK

曬相用嘅通常都係用番各大公司既RGB設定
(如果自己屋企有Printer可以係lightroom個print setting睇睇有咩選擇就知大部分都係行RGB...又Japan又US又adobe咁...曬相嘅通常用番啲菲林公司出既RGB Profile)

但你嘅問題基本係無叫曬相舖直出你個file啫
(因為其實曬相出片時係會有哂基本設定...如果唔係數碼相機影既相係白奶哂...)