易攝網

查看: 2361|回復: 7

VM轉E近距接環

想問下有無師兄有用M轉E mount既近距接環?
想問下除左福仔2000幾蚊哥個之外…有無其他代替品……
VM 戈個我用緊。幾好用。做工好。但較重身。黑色位係BLACK PAINT,會露銅。
台灣哈黑環,我用緊個PROMINENT ﹣>LEICA M。還好,對焦唔太順。做工好差,比大六環略好。
台灣 "Helicoid" leica m to nex e-mount lens adapter
這個好像有Ver.1 - Ver.5 唔同版本
版本當然越新越好, 但無緣使用過 no comment ( google 幫倒你 )
仲有大陸淘寶$2XX - $8XX
沒有比較過成像
就使用而言
福仔造功較細緻,對焦環smooth許多
如果樓主手上一堆貴價M-mount鏡
當然一步到位
反過來說,想平玩
淘寶貨都係唔錯選擇

感謝C兄
想平玩啦,但上淘寶太多選擇,花多眼亂...所以想8下有無人玩緊可以問下
台灣的 Hawk's Factory, 我用緊, 車工同fitting 唔錯.
http://www.dchome.net/forum.php?mod=viewthread&tid=1243507
WilsonHui2@FB 發表於 2016-7-20 12:47 PM
台灣的 Hawk's Factory, 我用緊, 車工同fitting 唔錯.
http://www.dchome.net/forum.php?mod=viewthread&t ...

Thanks 師兄!
新嘢, Techart LM-EA7 Leica M-to-SonyE AF adapter
Leica M鏡頭用到Sony A6300, A7II 及 A7RII 相機上可以自動對焦,更可縮短最近對焦距離.
叫價近3仟
其實差唔多數…福倫達個接環無AF都$2400幾…