易攝網

查看: 4252|回復: 19

[徵求] done

done
D5100用150-600?

唔太識~不過老豆想影雀仔~佢用緊D5100~THX師兄
Nikon 200-500對你來說可能太貴,副廠S and T最新的都頗貴.
不妨考慮S 150-500,係新皮的,你留意有冇人放.

超級大壞蛋 發表於 2017-3-26 08:51 PM
Nikon 200-500對你來說可能太貴,副廠S and T最新的都頗貴.
不妨考慮S 150-500,係新皮的,你留意有冇人放.
...

唔該哂師兄!!老豆退休想影雀仔多~我又唔係好識!想收支2手鏡比佢玩下!唔該哂
呢支二手好平!比價比又高!
超級大壞蛋 發表於 2017-3-26 08:57 PM
呢支二手好平!比價比又高!

其實用D5100,可試下原廠70-300,等效後105-450.
150-500成2KG,唔係一下子可以咁易玩得掂~
kidd125 發表於 2017-3-26 09:20 PM
其實用D5100,可試下原廠70-300,等效後105-450.
150-500成2KG,唔係一下子可以咁易玩得掂~ ...

多謝師兄意見!不過我老豆好堅持!所以想收支二手鏡比佢玩下先
kidd125 發表於 2017-3-26 09:20 PM
150-500成2KG,唔係一下子可以咁易玩得掂~ ...

佢想要支150-600 可能身邊朋友都用緊 所以中左毒 哈哈
haoyo 發表於 2017-3-26 09:31 PM
佢想要支150-600 可能身邊朋友都用緊 所以中左毒 哈哈

其實之前我都放過一支Tamron 150-600一代3,800MOP,很快有人收咗.原廠最新一代的70-300係不錯,但要知道一件事,D5100用的鏡要乘以1.5,
所以等效焦距係105-450mm,但最遠端只有450mm,影雀略兼不夠.
用S 150-500的等效焦距卻有225-750mm.考慮一下吧!

70-300又好,150-500又好,其實應該upgrade下機身先,D5100要打雀係勁考技術的!平平地可考慮D300/D300S
個重點係,你老豆預算幾多先?
玩呢部啦, 幾堅 相等於 35mm 格式中的 24mm-2000mm

全新 1610 萬像素 P900 將超高變焦效能提升至嶄新層次,讓您善用 83 倍光學變焦 (相等於 35mm 格式中的 24mm-2000mm) 與 166 倍 Dynamic Fine Zoom*1 (約相等於 35mm 格式的 4000mm),拉近與主體之間的距離。全新雙重偵測光學減震 (VR) 功能可穩定影像,效果相等於快門速度提升約 5.0 級*2,令影像更清晰透徹。您更可透過配備眼睛感應器的電子觀景器 (EVF) 拍攝,或將 3 吋多角度 LCD 螢幕翻出,締造更多相片構圖機遇。要將相機連接智能裝置,亦同樣輕鬆簡單—內置 Wi-Fi® 或 NFC*3 功能就幫到您。種種實用效能,盡收小巧時尚機身中;配合鋰離子充電電池使用,更可將電池壽命延長,冠絕同級產品。

利申,冇錢買

超級大壞蛋 發表於 2017-3-26 11:25 PM
其實之前我都放過一支Tamron 150-600一代3,800MOP,很快有人收咗.原廠最新一代的70-300係不錯,但要知道一 ...

而家搵緊有無人放~THX師兄
keithkill 發表於 2017-3-27 12:36 AM
70-300又好,150-500又好,其實應該upgrade下機身先,D5100要打雀係勁考技術的!平平地可考慮D300/D300S ...

我同佢傾傾~THX師兄
戈林 發表於 2017-3-27 03:08 AM
個重點係,你老豆預算幾多先?

預5000左右2手鏡~THX師兄
IMPREZA 發表於 2017-3-27 02:58 PM
玩呢部啦, 幾堅 相等於 35mm 格式中的 24mm-2000mm

全新 1610 萬像素 P900 將超高變焦效能提升至嶄新層次 ...

那有錢...

樓主放心啦,只要喜歡影雀,耐左就要數毛講高感講散景,世伯好快趣會昇級買大炮買機皇買沙雀買支掃,等效焦距只係crop factor, 焦距從來冇近過,不如一步到位,買一套頂級就有排玩
IMPREZA 發表於 2017-3-27 07:32 PM
樓主放心啦,只要喜歡影雀,耐左就要數毛講高感講散景,世伯好快趣會昇級買大炮買機皇買沙雀買支掃,等效 ...

賣 你個套畀佢