易攝網

查看: 1241|回復: 6

單反 vs 無反

本人雖然都叫做有部相機好多年...
由S90開始...
到450D...
到家陣的5D mkII...
一直都係Canon fans...
咁當然有時都有入返一兩部細DC...
好似Fujifilm的X-10...

之前都係為咗影下人... 影下小朋友...
部mkII都好少用...
鏡頭都有齊通用範圍...
17-40, 24-105, 70-200...

家陣隨咗iPhone越來越勁...
出動大機的機會亦越來越少...
但其實都知部FF係影得靚... 就算我技術差...
都好令人滿意的細緻度...
當然亦都因為投資咗咁多係鏡頭度啦...

除此, 家陣D無反又係好吸引人...
M3, M6... 輕巧...
同埋最叻係可以配adaptor用返D鏡...

大家咁多位師兄有冇同樣煩惱呢??

1吋DC比較平衡,如果無反又係換鏡又係搵黎攪,
自從用左GR,G7X2之後單反都少摸左。
以上個人淺見⋯⋯
M3可以同760D比.M5可以同80D比.
用了幾年5D3,很满意.
無反雖然機身细,但我習惯了聞相(放大看)
半幅機,會不合口味始终,要看自己要求,是方便或是質素
絕對認同...
FF機果種細緻度...
又係好吸引...
想當年入坑都係因為咁...
得罪講句,與單反無反無關,要聞相的話 Sigma X3 應完勝目前 36MP 以下像素的 135 片幅

即使普通 bayar layer APS-C 甚至 M4/3 亦唔見得有好顯著差距(又或者 Canon APS-C 特別差吧)

我認為如果訴求只不過係聞相,反而並不一定要用到 135 片幅。 135 片幅對比其他片幅當然有其他優勢,但並非聞相一項。

我有少少懷疑認為只有 135 片幅先可以聞相的朋友對各個系統的熟悉程度有幾高。

唔熟悉的話其實網上有好多資源可以理解的,如 flickr

APS-C

https://www.flickr.com/photos/bl ... 95kkK-zAsoPa-ibvqEm

M4/3

https://www.flickr.com/photos/14 ... ft45N-RdQvJq-EBgcNe

利申:我係雙修用家
canon死忠,一直由EOS 500>5>1.之后轉數码350D>40D>7D>5D3
哈哈哈~沒有用过其他牌子.
5D3对我已經止步.沒錢再换机再買镜.
才不願花费买一台80D级数的M5.
其次是个人问题
近三年,由一位拿相机的攝者,轉為一位被攝者
(興趣轉变了)

最近跟一位師兄影人像,發現了一個無反的好處就是它們的觀景器的厲害,無反若果有電子觀景器的話就等於全程live view 拍攝,可以忘記什麼是曝光補償了,睇住個觀景器來調光暗影真係爽。

之後我都好想單反有這個功能