易攝網

查看: 2289|回復: 8

請教C兄,買咩機啱影比較Pro的BB相

幾年前買左500D,覺得吾夠用,想系BB出世前同媽咪影下相留念,仲有想影BB出世后的七日相包住一條紗布果種,想買進階機,預算系30000到。Thx
我直少少講,希望唔好介意,有 30000 蚊出去搵專業攝影師會更容易得到你想要既,影完都仲有錢淨。
然後真係想自己平時都可以影下記錄相的話,簡單買支平平地既原廠大光圈鏡頭好了,識得點影重要過用咩器材。

要靚既其實要打燈,但無呢方面知識的話唔建議自己影,因為好多人都認為 BB 唔可以直望高強度光源,切勿亂試。
如果要自己影,買支24mm /35mm /50mm等大光圈
因為平時主要近影BB
也可以買支24-70 f2.8都夠用

機身,看自己,500D當年我都有部,但約十年前機種,畫質就梗係冇而家咁好
70/80D (不是全片幅)
7DM2(不是全片幅)
6D2
5D3
不過樓上師兄都很有道理,出邊影,有影棚,也有道具,同埋有燈,仲有人執相等,價格也不算貴
可以一試
影影相識(Tim) 發表於 2018-4-5 09:23 AM
如果要自己影,買支24mm /35mm /50mm等大光圈
因為平時主要近影BB
也可以買支24-70 f2.8都夠用

多謝:)
Ch@nSiR 發表於 2018-4-5 08:47 AM
我直少少講,希望唔好介意,有 30000 蚊出去搵專業攝影師會更容易得到你想要既,影完都仲有錢淨。
然後真係 ...

講得有道理。多謝:)
你喜歡影生活風格其實最緊要係對焦夠快,咩牌子機都無所謂,50mm鏡頭最易就位又唔變太型太多,我自己就常用5D3落50.4和A6000落35/1.8(apscX1.5)最多。
我覺得你買部 SONY RX100 3 or 4 實用好多,  畫質又唔差.
無牌子o既, 選擇輕身最好, 我是推sony, a7iii 配35mm 50mm大光圈鏡頭之類, 連拍夠快吾拍補足吾到小朋友