易攝網

查看: 3363|回復: 5

終於覓到Nikkor 85mm f/1.4D

由2010年入手第一部相機D90. 正正式式咁樣落左坑.

而且發覺呢一個坑真係會愈黎愈深. 難以自拔

之後就不停搵搵買買賣賣. 草過好多鏡頭. 亦換過試過好多鏡頭.

係2012年原來曾經想去搵過呢枝Nikon既85.4D. 不過可能當時價錢或者市面無乜諗心水.

所以個計劃就一直不了了之.

而Nikon 35f2D 就成為長期成為了機身蓋

到最近用完枝24-120去完旅行, 都係發覺定焦好似比較岩自己

所以繼35f2D .. 20f2.8D之後.. 登登登登 !

終於完成左6年前尋85.4D, 係買之前一直上網睇呢枝鏡既評測.

仲有好多好多唔同師兄既用後感, 意見等等. 不停係到15/16入唔入手呢枝鏡好

不過始於心癢難耐. 所以就

不過發覺枝鏡好似有少少向後移焦,(D700 body)

唔知有無師兄有遇上同樣情況. 我用左D700機身個AF微調. 就好似解決到個問題 不過唔知會唔會有其他影響.

有無師兄可以分享下心德
係的,區生.Ken Rockwell也有介紹過AF 85.4D.
但我未擁有過它,不知道它表現如何.目前我有一支Nikon AIS 85mm f/1.4,
據說有最高評分,比D鏡版本還要高,我用FT2,F2,F3,F5拍出來的效果相當滿意,
用於D810亦相當不錯,有時間不妨互相交流吧!

區少, 同路人, 我的目標都係集體定焦