易攝網

查看: 3142|回復: 14

紅陽寨

評分

參與人數 5EC分 +12 收起 理由
Stanley + 1 精彩作品
teru_lee + 2 精彩作品
kitkat88hk + 1 精彩作品
alexsio + 4 贊一個!
mankenny + 4 精彩作品

查看全部評分

Good shot!
MODEL係當地人還是自己請番黎的
謝謝各位賞圖
alexsio 發表於 2019-3-19 09:50 AM
MODEL係當地人還是自己請番黎的

係當地所在縣,全套真銀盛裝
印象 發表於 2019-3-19 07:05 PM
係當地所在縣,全套真銀盛裝

係跟攝影旅行團活動嗎
感謝  mankenny   alexsio   kitkat88hk        加分
alexsio 發表於 2019-3-20 09:17 AM
係跟攝影旅行團活動嗎

唔係,行程都係我自己組織找一兩個朋友同行,我打算呢二至三年,每年去一趟拍攝,苗族有九大支系,各系的盛裝各不同,內裡嘅銀飾與衣服所繡的圖都是這個族系嘅歷史典故,有「穿在身上的歷史」之稱。我找貴州D朋友按支系聯繫苗寨找當地的女生做模特,都系縣區先棚拍然後去古苗寨人像外境。

其實很多古苗寨為了響應國內嘅2025,都在搞建設,卻因為追風成了破壞原貌風格,例如D護欄及水泥屋與環境格格不入十分可惜,我隔了一年去都變了,感覺再不拍攝原風貌的苗寨過幾年就很難再找到原風味了。像千戶咁樣變商業化就冇意思啦
用相片加錄像記錄原風貌與盛裝,趕在建設變化前拍攝,這次去部無人機炸機了,空中部分想要拍的只拍咗半

印象 發表於 2019-3-20 06:18 PM
唔係,行程都係我自己組織找一兩個朋友同行,我打算呢二至三年,每年去一趟拍攝,苗族有九大支系,各系的 ...

勁,多謝你的信息,可惜我冇機會去到咁遠影相
alexsio 發表於 2019-3-21 12:56 PM
勁,多謝你的信息,可惜我冇機會去到咁遠影相

其實我之前都系四日左右,高鐵四小時就到貴陽,不過去山區就要半日,今年可能去足一個星期