易攝網

樓主: kitw

-----------------

關閉 [複製鏈接]
其實, 大家一評相, 就會罵戰
最大問題發言是用文字, 好多時大家都會以為對方不是用善意的說話方式(因為文字沒有 語氣表現出來)

例如: 你小心D  <--- 是善意/惡意, 都有好多解釋

我想 NOBODY 是一個好好的攝影師, 佢D相我在版聚都有緣睇過, 靚相
佢教我地影相的話,一定獲益良多
但不好為了 雙方少少的言語衝突, 令到生日的朋友不快

在香港地鐵站有好多廣告 "贏了場交, 輸了頭家"

評分

參與人數 1EC分 +1 收起 理由
貓貓#@# + 1 認同

查看全部評分

原帖由 梓榮 於 2008-10-6 02:14 PM 發表
其實, 大家一評相, 就會罵戰
最大問題發言是用文字, 好多時大家都會以為對方不是用善意的說話方式(因為文字沒有 語氣表現出來)

例如: 你小心D   

傍人批句評, 攝者就發雷霆,
反唇相譏話你好相都冇張就學人說三道四
跟手相方變成帶侮辱式之謾罵
其後冇人再敢透露半句真言
此後人人變大師, 個個世外高人

攝影本情趣, 交流成咁, 何必呢?
原帖由 wat_er 於 2008-10-6 02:15 PM 發表

傍人批句評, 攝者就發雷霆,
反唇相譏話你好相都冇張就學人說三道四
跟手相方變成帶侮辱式之謾罵
其後冇人再敢透露半句真言
此後人人變大師, 個個世外高人

攝影本情趣, 交流成咁, 何必呢?

點到即止, 就是了
回貼者回覆都存有好多種心態.

其實我不覺得 [Support, 十卜] 等是錯誤的回覆, 難道鼓勵都是一種惡行?

而且[回覆] 唔係等於 [意見].

評分

參與人數 2EC分 +3 收起 理由
kkk + 1 有見地
fishbone + 2 認同

查看全部評分

原帖由 simsonlam 於 2008-10-6 02:53 PM 發表

其實我不覺得 [Support, 十卜] 等是錯誤的回覆, 難道鼓勵都是一種惡行?

認同, 唔係邊有咁多高級會員, 係叻貼的好方法

總好過d貼冇人回

ps: 搞下氣分先. haha
原帖由 simsonlam 於 2008-10-6 02:53 PM 發表

認同,  如果出左相, 一個人都冇回, 重冇mood啦
人氣就越來越少
原帖由 fishbone 於 2008-10-6 03:03 PM 發表

認同, 唔係邊有咁多高級會員, 係叻貼的好方法

總好過d貼冇人回

ps: 搞下氣分先. haha

在此貼不好搞氣紛..
原帖由 梓榮 於 2008-10-6 03:06 PM 發表

在此貼不好搞氣紛..

係的, 收到, 大佬
原帖由 fishbone 於 2008-10-6 03:18 PM 發表

係的, 收到, 大佬

你玩野呀~~~   <----善意
你會員級數都高過我啦~~~大大佬
原帖由 nobody 於 2008-10-4 11:17 PM 發表

係人都有風格架啦 ...... 不過呢位大師技術不到位嗟 ......

其實本來只係評相應該不會有大問題, 但nobody一開炮已經咁講野,你地話喇.............

講得十分好...閃大舒..我認同你ge 說法
個感覺望落去好舒服呢

十卜當然冇錯啦.........佳作也冇錯......鼓勵說話一定要有............但切勿忘記還有很多初接觸攝影而又好有熱誠的一群新力軍在誕生中..也在看各位大師的佳作來借鏡哦....少不勉會有誤導成份....其實回貼詳細些.........可能效果會更好........作品加標題或描術用來引導照片的感覺也就更好..........電視據也有名哦......<<溏心風暴之家好月圓>>
道理 越辯越明

而家 大家討論 得幾好,各抒己見
原帖由 雀.雀 於 2008-10-6 01:56 PM 發表

十卜十卜

你企邊邊 , 快d 講 !!
原帖由 梓榮 於 2008-10-6 03:19 PM 發表

你玩野呀~~~   

呃帖之王...

文字也可以表現出善意與惡意

文字完全可以表現出個人感受, 只是現在的人太吝嗇用文字修飾自己的意見, 將意見變成指令, 令人產生反感! 發表意見的同時, 請用多一點禮貌的用語, 多一點照顧他人的感受! 如果連最基本的禮貌也沒有, 寧願打"令, 十卜十卜" 算了!
原帖由 中華樓 於 2008-10-6 09:49 AM 發表
多謝各位支持...........我只係見平時好多人話佳作佳作...十卜十卜.....其實我留意左好耐.......佳作佳在那.....十卜是十卜什麼..........唉.....其實咁樣攝影真係冇乜意思...........我自己影既相都不知幾想比 ...

此回覆實在是佳作佳作...十卜十卜.....

冇得加分, 唯有 "十卜" .
原帖由 梓榮 於 2008-10-6 03:06 PM 發表

在此貼不好搞氣紛..

收到, 我十卜你. 唔搞氣氛.