易攝網

樓主: cori

雲南山區耀眼的星空

都講左...慘過鉤魚la.
好正呀...
真係好多星星呀
好多星星~~~><
多謝各位支持, 多謝三位加分。
我最愛ge 星星a!!!
第三張好厲害....咁樣影, 會唔會好傷機ga 不過?
係咪最好搵d spare 機黎影?
利害哦
好靚啊 ...
幾時帶我去影星星
原帖由 sam42 於 2009-3-8 06:20 PM 發表
幾時帶我去影星星

我都想.....但近排d天氣...........
原帖由 whoisgilbert 於 2009-3-6 02:21 PM 發表
第三張好厲害....咁樣影, 會唔會好傷機ga 不過?
係咪最好搵d spare 機黎影?

我估唔會太傷機嘅, 部機係可以比你咁用嘛(Canon好似冇話過部機唔可以作長時間曝光), 而且被攝體都係d非常低光度既野, 應該冇問題嘅, so唔洗用spare 機黎影。
靚!
嘩, 西利!!
原帖由 cori 於 2009-3-8 06:39 PM 發表

我估唔會太傷機嘅, 部機係可以比你咁用嘛(Canon好似冇話過部機唔可以作長時間曝光), 而且被攝體都係d非常低光度既野, 應該冇問題嘅, so唔洗用spare 機黎影。

雖然我冇試過開咁耐~~~但我諗canon 戈邊會測試過~~長時間曝光應該係冇問題~~只係會過熱多嘈點)
精彩作品
下次真係要教下我la~..師兄
多依樹山頂???
原帖由 靖少_KING 於 2009-3-10 08:46 PM 發表
下次真係要教下我la~..師兄

唔好咁講,大家研究嚇, 其實影星軌一d都唔難, 最緊要有合適的環境(光害少), 在此獻羞獻羞:
1. 找個比較少燈火的位置(天空), 尤其向北方向, 越暗越好。
2. 要選沒有月光的夜晚, 月光光度會蓋過星光, 一般選初一前後較佳, 從天文台網頁可查找月出及月落時間。
3. 天空要十分清晰及沒有水氣, 不能有薄雲或煙霞。
4. 若要拍同心圓效果首先要找到北極星位置(北極星高度等於當地緯度, 如澳門約23度), 可使用指南針及星圖, 至少要找到北方。
5. DSLR要開啟消除雜訊功能(長時間曝光有勁多雜訊), 但代價係影完一張相後你要等相同甚至更長的時間讓相機清除雜訊。
6. 使用低ISO及小光圈, 如ISO100, f8左右, 要視乎天空背景是否夠黑, 可試拍幾分鐘試試效果(要看到星星且背景仍較黑暗), 使用已充滿電的電池以確保中途不會斷電。
7. 用快門線及懚固的三腳架, 用B門, 開啟快門後不要在附近產生光源, 如電筒, 最好在三腳架旁放些易看到的標記以防自已或同伴絆到。
8. 手動對焦, 在漆黑中幾乎無法對焦, 也不要相信鏡頭標尺上的無限遠位置, 可找天空中的亮星對焦, 然後再構圖, 在黑暗地方先閉眼1-2分鐘使眼睛適應暗環境.
9. 曝光時間長短決定星軌的長度, 由十幾分鐘至幾小時不等, 若要有明顯星軌一般要30分鐘以上.
10. 盡量用廣角鏡甚至魚眼鏡, 以納入更多星空或地面景物(注意景物不能發出太強的光源).
11. 留意天空天氣變化, 如雲開始增多及差不多進入畫面便要終止曝光, 否則可能會使整張照片報廄。
12. 關閉快門後在相機完成處理相片前千祈唔好手多多咁D掣甚至關機(雖然不一定有事但博唔過)。
13. 結伴同行並帶備飲品小食以便打發時間, 帶好禦寒衣服。

有錯請指正.