易攝網

查看: 5665|回復: 16

Benro B头同J头

如題 B 頭 同 J 頭有咩分別,大家對這個牌字點睇.
B系頭有新舊兩款;舊款是B系,新款是B-A系,售價比J系便宜。J系是以前KJ系的新款,改良了快拆座。
以前B系的球體鎖力不及J系,但現在的B-A系,球體鎖力已和J系的差不多。
B系是用三粒獨立鎖制,最大的是主鎖,較細的是FRICTION,最小的是鎖PAN  BASE用。
J系得兩粒鎖鈕,外形是仿ARCA  SWISS的B-1,大的是主鎖制,FRICTION制在主鎖制的中央,另一粒小的也是鎖PAN  BASE用。
買得J系,不如買PHOTOCLAM啦!

回復 #2 老中青 的帖子

真係十分多謝老中青前輩的資料,幾次問腳同頭都得到你的解答,因為預計5月份去買腳同頭所以正收集資料,
我的器材最重是d700+70-200mm+sb900將來可能有d重d鏡,唔知中兄有咩提議,現時預算4000元左右但現在
還沒有心水買咩牌子好.
請問要唔要用反摺腳?
介唔介意講下有反摺有咩介紹,冇反摺又有咩好提義,我主要的目的是想實用性高d.麻煩麻煩.
反摺腳的優點是較輕、收合較短、易於攜帶等;缺點是穩定性不及傳統腳,又不能用太大的波頭等。
d700+70-200f2.8之類的中長鏡,要求穩定性好些,起碼要用2號腳和直徑44mm的波頭。
2號反摺腳可以睇嚇benro的c2681+b-1套裝,祖國約二千人仔,香港鴨街兩千三。但跟來的b-1波頭不大夠,最好是補錢換大一號的b-2a波頭,就肯定足夠小黑、300f4、死馬150-500之類的中長鏡使用。
已看過這支腳資料己列入考慮後單,其間我看到只C-257 M8 腳都好似幾好唔知老中青師兄又點睇這隻腳.
c257是傳統2號腳,如果你不嫌收合後太長的話,可以用的。
再看多幾次想多幾次應為都係中兄講的c2681好d,現為我首選腳多謝中兄的解答邦忙.
2681幾好用..我都用緊...但最好選4節腳較佳..
2681已是4節腳,亦可拆其中一枝腳管當單腳使用。
呀..係呀..我果枝係2691
2691全開高dd,但最尾段腳管幼dd。
2681    淘寶賣好平..可以睇睇..
多謝各路朋友報料
想買腳架不停爬文, 2681 而家TAOBAO價唔錯.
dickylou1987 發表於 2012-10-18 02:07 AM
想買腳架不停爬文, 2681 而家TAOBAO價唔錯.

CULLMANN呢款波頭(MB6系)好過BENRO的B2和J2。 1461188_250596998428954_1106490686_n.jpg 1452589_251486601673327_1794832361_n.jpg