易攝網

返回列表 發新帖
樓主: macaomarcos

留白鷺一點空間

原帖由 tearofH 於 2010-4-14 11:15 AM 發表
尼D野系相輔相成:D人備多空間,白鷺就行返近D,易影D,冇空間,佢一定走遠
你行去歐洲澳洲,100mm拍雀都夠長,系澳門,500mm有時都系短焦
分寸好難有人keep

贊同~~
原帖由 Paul 於 2010-4-14 12:19 PM 發表
打個比如: 我唔識你, 你唔識我, 我入去你屋企, 只係坐下, 你會有咩感覺 ?
如果係我, 我會想辦法叫你走, 如果攪唔掂, 只好我走.

唔係唱反調 ,外國有d人,覺得自己間屋靚,會在"指定時間",開放比三唔識七ge人入出參觀。 不過,這裡是澳門。

原帖由 macaomarcos 於 2010-4-14 08:18 PM 發表
係大潭山路邊影, 咁就等於企係佢屋企旁邊影啦, 應該冇問題ge~~搵日好天去過!!

唔係唱反調 又打個比喻,你唔識我,但我識你wo,我只係響屋企出面,不分日夜,一見你行近窗邊,或者一行出門口,就二話不說,舉起相機不停咁影你,你會有咩感覺 ?

唔洗比喻,現實中,好多人咁做,仲係職業嚟添,叫做"拍拍垃圾"(請用普通話發音),即係paparazzi。

唔係唱反調,根據上述思維模式,"拍拍白鷺" 和 "拍拍垃圾" 有咩分別?  如何給它們留點空間,確是很難拿涅的課題。

在下曾講過,"風動"、"幡動",始終不及"心動"。
問心無愧,盡力以為啦
原帖由 PCH 於 2010-4-14 11:22 PM 發表

唔係唱反調 ,外國有d人,覺得自己間屋靚,會在"指定時間",開放比三唔識七ge人入出參觀。 不過,這裡是澳門。

唔係唱反調 又打個比喻,你唔識我,但我識你wo,我只係& ...

我覺得兩睇啦, 的而且確入去紅樹林入面影就真係會滋擾到同埋嚇到佢地,
但係我覺得係大潭山馬路旁影唔會對佢地做成太大影響,
馬路每日都有大小巴士, 泥頭, 貨車, 私家車經過, 我相信佢地d聲浪會大過快門聲, 佢地慣咗
加上我地隔咁遠, 白鷺最多見到有個人渣住d野企係好遠, 而唔會知呢個係鏡頭同相機, 影佢私隱ge..
你估嚇樹上白鷺見到有個人企係到同有部車駛過, 邊樣驚d ?