易攝網

查看: 4777|回復: 13

PHOTOSHOP 轉JPG的問題

剛剛在PHOTOSHOP轉好一張巖色水既相片.
之後我另存新檔為JPG的FILE.

之後用ACD SEE一開. 和用之前在PS的那張相對比 . (在PS上看的那張相都是JPEG相片來)
估唔到PS另存新檔後的相片暗色左和無之前禁光亮 .
有什麼解決方法.??     始終比較喜歡在PS上看到的JPEG相片 ...
另外.還想請問. PHOTO SHOP 上兒照片的色準一點. 還是在ACD SEE上看的色準一點.
因為2個播出軟體.出來的色都唔同 !!!
如我有一張大相想取出影相店曬 ...
是不是用CMYK格式 轉JPG檔取出去曬係最好 ?

要定義o左個對顏色既 "基準" 先...

重點:
1)閣下個 Mon 有冇合理地 tune 過未 (光暗/反差, 色溫/色域同 ICC) ?
2)PS 上個色彩管理你搞o左未?
3)理論上唔同o既睇圖軟件對同一個圖檔都會有好近似o既表現... 前題係兩個軟件個色彩管理都做好
   同埋都基於同一個 Mon 個   ICC 下就係...
4)當你唔知用乜軟件去睇相會比較準時... 跟部相機返來個軟件相對會準少少... 但係你用個 Mon 到底
   set 好未... 未... set 好個 Mon 先再講!
5)拎去沖印店出相... 大忌係做過太多 "前處理" ... 如果係 FDI 果類系統... 你用 CYMK 去搞再轉 RGB
   不如直接衹用 RGB 去搞? 你去噴海報 Banner 用 CYMK 都仲 "可能" OK,  但係你肯定你個色經過人o地個系
   統後會出一個你係自己個 mon 睇o既一樣色???
   簡單 D 講... 你俾 RGB 就係... 做得多隨時錯得多!!

上面都睇唔明... 上網搵 "色彩管理" o既資訊啦~~~
原帖由 eriklai 於 2010-5-5 06:30 PM 發表
重點:
1)閣下個 Mon 有冇合理地 tune 過未 (光暗/反差, 色溫/色域同 ICC) ?
2)PS 上個色彩管理你搞o左未?
3)理論上唔同o既睇圖軟件對同一個圖檔都會有好近似o既表現... 前題係兩個軟件個色彩管理都做好
    ...

1,請問icc同色域...隻mon有得set咩 ?? 我用notebook  點set呀 ??
2, ps上既色彩管理係邊set ?
3, 明白,tks
4, 明白,tks
5, 明白,tks
原帖由 ppeterchai 於 2010-5-6 12:46 AM 發表
1,請問icc同色域...隻mon有得set咩 ?? 我用notebook  點set呀 ??
2, ps上既色彩管理係邊set ?
3, 明白,tks
4, 明白,tks
5, 明白,tks

你部 notebook 跟機隻碟就有... 如果無改過跟機個 OS 下,
個廠多數都幫你 set 好埋, 所以問題算唔大!

PS 個色彩管理係 EDIT 果欄度, 自己搞或者上番 Adobe 個網站都有講解下!

最後... 仲唔肯定個色係點, Nokia Mon Test 幫到你~~~
哂相用RGB

如果去Output Center就要用CMYK
(Output Center一定係用CMYK個color range)

至於個color management如果係用win的話

就不用太費神...因為點整都係癈

如果用MAC就上網搵嚇資料學嚇set對你個問題有幫助
(但你用得ACD就即係用WIN多)

=============================================
如果真係想整到好好嘅

第一你個MON要換個100%對應sRGB個色域嘅

跟住你要買套Color tuner嚟tuner
(視面上最易搵到嘅係Datacolor系列)

如果你要自己Print out就要買埋tuner print嘅

仲有建意你用Mac
TKS 2位 !
原帖由 eriklai 於 2010-5-6 01:39 AM 發表

你部 notebook 跟機隻碟就有... 如果無改過跟機個 OS 下,
個廠多數都幫你 set 好埋, 所以問題算唔大!

PS 個色彩管理係 EDIT 果欄度, 自己搞或者上番 Adobe 個網站都有講解下!

最後... 仲唔肯定個色係 ...

NOKIA MON TEST...點玩呀 ?
仲有如果係用jpeg呢個格式

唔好save咁多次

你每save一次就等於破壞緊幅相一次

令你幅相越嚟越失真
原帖由 samger 於 2010-5-6 12:24 PM 發表
仲有如果係用jpeg呢個格式

唔好save咁多次

你每save一次就等於破壞緊幅相一次

令你幅相越嚟越失真

即係 !    我用raw轉 tiff 係photoshop做完轉jpg....save一次.就差一次 ??
><
可以睇嚇呢篇有關Jpeg嘅資料

http://zh.wikipedia.org/zh-hk/JPEG

你應該會明白點解專業用都用TIFF不用JPEG
如果唔買set mon用既硬件..有沒有軟件幫助 ?
原帖由 ppeterchai 於 2010-7-5 07:01 PM 發表
如果唔買set mon用既硬件..有沒有軟件幫助 ?

網上係有一啲人Post嘅ICC Profile

但基本係無用...

因為就算全部器材一樣

但部部機都有出入

所以有要求最好自己Cal

如果唔打算咁做就唔好哂精神囉
(人眼好流嚇好鬼易呃)