易攝網

查看: 6263|回復: 26

關於駁相問題

2 月我去大陸旅行, 影了一次駁相, 但唔知點解張相駁了出來效果會變彎了, 以前我都駁過其他風景相, 都好成功的, 今次真係唔知點解呀~~
請各位多多指教, 我唔想下次再錯多一次

我用canon 850is拍的, 用ZoomBrowser EX 駁相

呢個先系 駁相PhotoStitch
原帖由 吾識影相 於 2010-7-4 11:40 PM 發表
呢個先系 駁相PhotoStitch

請問咁點解會彎呢??

以前影台場我都用
PhotoStitch駁相, 都係駁6張,但係好直呀~~
http://www.fotop.net/SukiChau/Japan09/A?full=1
原帖由 吾識影相 於 2010-7-4 11:48 PM 發表
http://www.ecpz.net/viewthread.php?tid=71086&page=1#pid1132517

呢個ok

你俾張駁相我睇做咩呀?? 以為你介紹個軟件俾我駁相添
原帖由 Suki2002 於 2010-7-4 11:51 PM 發表

你俾張駁相我睇做咩呀?? 以為你介紹個軟件俾我駁相添

咪軟件囉
咁駁法都好有型喎
睇下 Arrange 的選項 ,係咪無揀 Horizontal
原帖由 吾識影相 於 2010-7-4 11:56 PM 發表

咪軟件囉

我睇哂條LINK 咁多個帖, 佢都冇介紹軟件, 我點知佢用邊個軟件呀
原帖由 Angus 於 2010-7-5 03:51 AM 發表
睇下 Arrange 的選項 ,係咪無揀 Horizontal

我一早選左喇, 都係同平時一樣打橫合併, 做了幾次都係一樣是彎的, 一千個唔明
原帖由 Suki2002 於 2010-7-5 07:19 AM 發表

我睇哂條LINK 咁多個帖, 佢都冇介紹軟件, 我點知佢用邊個軟件呀

這個先巖  

http://www.ecpz.net/viewthread.php?tid=70481&page=1#pid1122357   
原帖由 吾識影相 於 2010-7-5 12:21 PM 發表

這個先巖  

http://www.ecpz.net/viewthread.php?tid=70481&page=1#pid1122357   

剛才試了那個軟件喇, 雖然可以駁到直線, 但駁得好樣衰, 因為我canon dc仔本身可以set駁相功能, 影了幾張再用PhotoStitch駁埋佢, 正常會好靚.
但轉了用那個軟件, 佢分辨唔到係邊個位置去駁, 所以接駁位常常重覆了, 樣衰過我彎果張相好多
如果唔介意

不如post那張原相上嚟

試試咩問題
駁相起碼每張相要重疊3分1既範圍先可以駁到的...
我用呢個軟件駁的...autostitch

唔得咪用CS5駁LOR...一入去按檔案...自動...PHOTOMERGE...入FILE...確定...等佢LOAD...完成
原帖由 samger 於 2010-7-6 12:09 PM 發表
如果唔介意

不如post那張原相上嚟

試試咩問題

原相六張FILE太大, UPLOAD唔到, 咁我就全部相都縮到700X525, 我諗住都可以合併喇, 點知個PhotoStitch顯示只可合併前兩張, 第三張停了, 好似大小唔巖,
原帖由 ice023365 於 2010-7-6 04:22 PM 發表
駁相起碼每張相要重疊3分1既範圍先可以駁到的...

CANON DC仔本身已有駁相的功能, 所以一早已預留駁相位置
你見上面合併了的彎相, 唔理佢彎了的話, 其實駁位都OK喇
原帖由 ice023365 於 2010-7-6 04:25 PM 發表
我用呢個軟件駁的...autostitch

唔得咪用CS5駁LOR...一入去按檔案...自動...PHOTOMERGE...入FILE...確定...等佢LOAD...完成

我本來照你咁做, 點知我的CS5可能不是正版, 按到PHOTOMERGE時, 就出現下面的小灰板
原帖由 Suki2002 於 2010-7-6 07:05 PM 發表

我本來照你咁做, 點知我的CS5可能不是正版, 按到PHOTOMERGE時, 就出現下面的小灰板

你個PhotoShop係唔係extended 版?
原帖由 samger 於 2010-7-7 02:24 PM 發表

你個PhotoShop係唔係extended 版?

我唔識呀, 朋友幫我裝的, 請問係咪即是老翻